Hiervoor moet u een risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) uitvoeren. Bij de RI&E hoort een plan van aanpak, daarin zet u maatregelen om de gesignaleerde risico’s weg te nemen of te verkleinen.

Een RI&E, wat is het precies?

Een RI&E is een inventarisatie van de gevaren binnen een bedrijf die betrekking hebben op de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de mensen die er werken. In de risico-evaluatie maakt de werkgever een risico-inschatting van die gevaren. Daarbij kijkt hij naar de kans dat een gevaar zich voordoet, het effect dat dit met zich meebrengt en de frequentie waarmee werknemers aan het gevaar worden blootgesteld.

Wat is een plan van aanpak?

Het plan van aanpak (PvA) is een verplicht onderdeel van de RI&E. Daarin geeft de werkgever aan welke maatregelen hij gaat nemen in verband met de geconstateerde risico’s. Ook vermeld de werkgever binnen welke termijn hij dat gaat doen. Let op: het uitvoeren van een RI&E met plan van aanpak is sinds 1 januari 1994 wettelijk verplicht voor alle werkgevers. Een uitzondering daarop is de zelfstandige zonder personeel (zzp’er). In een RI&E moet een bedrijf ook de arbeidsongevallen uit het verleden opnemen.

De RI&E moet altijd actueel zijn

Is het Plan van Aanpak van de RI&E in werking gezet en uitgevoerd? Dan bespreekt de werkgever jaarlijks de voortgang met de werknemers en de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiger. Veranderen de arbeidsomstandigheden binnen de organisatie, dan is het ook nodig om de RI&E aan te passen. Voorbeelden daarvan zijn de ingebruikname van nieuwe machines. Of een verandering in de werkwijze van het bedrijf. Met andere woorden: een RI&E moet altijd actueel zijn.

Wel of geen toetsing van de RI&E?

Is de RI&E eenmaal af, dan is het bij wet verplicht dat een gecertificeerde Arbodienst/deskundige de opgestelde RI&E vervolgens toetst. Die kerndeskundige kijkt daarbij of alle risico’s op de lijst staan, of de situatie in het bedrijf goed is weergegeven en of de laatste normen en richtlijnen zijn gebruikt. Daarnaast kan de deskundige ook advies geven bij het plan van aanpak.

Maar er zijn enkele uitzonderingen op de toetsingsplicht:

• Bedrijven met maximaal 25 werknemers hoeven hun RI&E-document niet te laten toetsen. Voorwaarde daarbij is wel dat zij gebruikmaken van een in de cao opgenomen goedgekeurd, branchespecifiek RIE-instrument dat al door een deskundige is getoetst.

• Organisaties die voor maximaal 40 uur per week arbeid laten verrichten (alle werknemers bij elkaar opgeteld). Een RI&E is dus wel verplicht, maar toetsing niet. Ook mogen deze bedrijven gebruikmaken van de Checklist Gezondheidsrisico’s, een verkorte RI&E-versie.

Digitaal Veiligheid Volg Systeem

Saasen Groep heeft een instrument ontwikkeld waarin u makkelijk en overzichtelijk uw RI&E kunt (laten) opstellen en uitvoeren, het Digitaal Veiligheid Volg Systeem (DVVS).

Wilt u meer informatie over de RI&E of DVVS? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Saasen Groep via T. 0492-430555 of E. info@dvvs.nl