Dat werken gaan we weer op kantoor doen, maar ook vanuit thuis. We noemen dit hybride werken.

Het hybride werken is een gecombineerd model waarin sommige medewerkers op kantoor werken en andere vanuit huis of een andere locatie. Dus een deel werkt op kantoor en een deel werkt vanuit thuis, en dat kan per dag verschillen.

“Hybride werken is het uitgangspunt”, zo horen we veel om ons heen. Bijna alle thuiswerkers willen ook als alles weer normaal is vanuit huis blijven werken. Zo blijkt uit gezamenlijk onderzoek. 9% wil volledig vanuit huis blijven werken en 88% kiest liever voor een hybride 50-50 model.

Veelgenoemde redenen die daarvoor genoemd worden zijn: geen reistijd, eigen tijd indelen en betere concentratie. Het gemis van de ‘echte’ collega’s is weliswaar wel groot. Maar kennelijk hebben de meeste thuiswerkers toch de juiste werkmodus kunnen vinden. Een groeiend aantal thuiswerkers heeft zelfs zorgen over de mogelijke verplichting om in de toekomst weer op kantoor te moeten zijn, vooral om vergaderingen bij te wonen.

Wat vinden de werkgevers van hybride werken?

Uit onderzoek blijkt dat werknemers zich uitgeruster voelen wanneer ze thuiswerken. Maar weinig werkgevers zijn van plan om hun kantoor definitief op te doeken. Sterker nog, een vijfde wil het personeel weer fulltime op de werkvloer hebben.

Toch zijn er voor werkgevers meerdere voordelen aan hybride werken. Zo blijkt uit onderzoek dat meer dan 60% van de organisaties wereldwijd de productiviteit van zijn werknemers heeft zien toenemen door thuiswerken. Daarnaast kunnen werkgevers door thuiswerken kosten besparen omdat kleinere kantoorruimtes volstaan.

Vergoedingen voor hybride werken

Voor hybride werken zijn financiële regelingen nodig. De werknemer heeft in ieder geval recht op een Arbo-proof ingerichte werkplek. Er zijn veel CAO’s met financiële afspraken en er is natuurlijk de fiscus. Er gelden uitgangspunten voor thuiswerken en reiskosten waarmee u rekening moet houden.

De werkplek thuis is vaak nog niet in orde

De werkgever moet ervoor zorgen dat iedereen de middelen heeft om vanaf elke gewenste locatie zijn of haar werk zo goed mogelijk kan doen. Onderzoek laat zien dat 42 procent van de medewerkers een jaar na de uitbraak van de pandemie thuis nog altijd niet over de juiste kantoormiddelen beschikt. Denk aan een goede laptop, een goede headset of andere ergonomische accessoires. Meer dan de helft (55%) geeft aan thuis meer klachten te ervaren dan op kantoor door een stijve nek, hoofdpijn, vermoeide ogen, stijve schouders of rugpijn.

Bron: www.arbo-online.nl