Irene Verbeet vertelt over haar ervaringen.
Wie zijn jullie en wat is jullie rol m.b.t. het normenkader?
Mijn naam is Irene Verbeet, directeur/bestuurder van Speelleercentrum De Oversteek, onderdeel van Stichting Sint Albertus. Wij zijn een eenpitter en beschikken niet over een aparte ICT afdeling. Ik ben daarom samen met de leraar, die de taak ICT heeft, verantwoordelijk voor het normenkader op onze locatie.
Jullie zijn al voortvarend bezig met het normenkader. Waarom is het normenkader belangrijk voor jullie school?
Je wil allereerst de veiligheid van de gegevens van je organisatie borgen. Het hart van je organisatie zit digitaal opgeslagen, daarmee wil je geen risico lopen. Op alle drie de fronten niet: de gegevens van de organisatie, leerkrachten en de kinderen. Veiligheid is geboden, zeker in de wereld waarin we nu leven. Dat besef hadden wij al vrij snel heel sterk. Anderen kunnen heel gemakkelijk met jouw gegevens aan de haal gaan en dat heeft hele nare gevolgen. Dat willen wij koste wat kost voorkomen.
Het normenkader is in het leven geroepen, om ervoor te zorgen dat iedereen met informatiebeveiliging aan de slag gaat. Wij hadden echter zelf de noodzaak al direct gezien en daar hadden we hulp bij nodig. Dit is een wereld waarvoor wij zelf niet hebben geleerd. We zijn dan ook meteen op zoek gegaan naar hulp; waar kunnen we bij aansluiten om het samen te doen? En zo kwamen we bij Saasen Groep terecht.
Waarom hebben jullie de keuze gemaakt om de module normenkader in DVVS te gebruiken?
We ontdekten in onze zoektocht naar hulp dat er wel documenten en templates te vinden zijn, maar het is zo veel en zo groots dat je vervolgens nog je eigen structuur daarin moet gaan aanbrengen. En dat lukt ons zelf niet… en daar helpt DVVS juist bij!
‘’Het normenkader is zo groot, dat je niet weet waar je moet beginnen en hoe je moet prioriteren.’’
DVVS zorgt eigenlijk voor een voorstructurering van het normenkader, op een heel simpele wijze, en daardoor wordt het handzaam en hanteerbaar. De grote bulk is in kleinere stukjes opgedeeld en zo kunnen wij makkelijker planmatig te werk gaan. Het in beeld brengen en monitoren van de opdracht; het heeft ons enorm geholpen.
Hoe helpt DVVS jullie bij de uitvoering van het normenkader?
DVVS maakt het normenkader hanteerbaar. DVVS heeft het voor gestructureerd op 4 lagen. We zijn met de basis begonnen: wat hebben we al en wat hebben we nog niet? En wat vervolgens handig is aan het systeem, is dat het er meteen de PDCA-cyclus in brengt. En als er verwezen wordt naar een item of template dan staat erbij vermeld waar je het template kunt vinden, waarom die regel er is, wat er mee bedoeld wordt én je kunt hem direct inplannen zodat het in een PDCA-cyclus terecht komt. Vervolgens plopt er automatisch een mailtje op bij de persoon binnen de organisatie die er mee aan de slag kan. Het is een levend mechanisme.
Wat maakt de tool ‘normenkader’ in DVVS uniek?
- Voorstructurering
- Prioritering
- Behapbaar maken
- PDCA-cyclus
Bij heel veel organisaties kwam ik erachter dat ze wel begeleiding bieden en aangeven wat je moet doen, maar zodra de meeting voorbij is ben je kwijt waar mee te beginnen.
Door middel van DVVS kan ik, zonder dat het mijn vakgebied is, de opdracht vastpakken en hebben we de regie in eigen handen. Door deze manier van werken blijven we er ook actief mee bezig.
‘’Door DVVS krijg ik grip op het normenkader. We overzien de opdracht, kunnen er gefaseerd aan werken en ook nog op een verstandige manier. Dat geeft mij een gerust gevoel.’’
Waarom zou je DVVS normenkader aanbevelen?
Het normenkader is helpend bedoeld. Het normenkader helpt je beseffen dat we in een wereld leven waarin informatiebeveiliging broodnodig is. Maar mensen in het onderwijs hebben meestal geen ICT achtergrond.
Ik zou DVVS aanbevelen, omdat ik hiermee in deze onbekende wereld toch de regie kan pakken. Het geeft mij grip op het normenkader. Daarnaast maakt DVVS het normenkader hanteerbaar.