Dit zijn ingrijpende maatregelen voor rokende medewerker. Zo is er vanaf 1 januari geen rookruimte meer. Hoe gaat u hier als werkgever mee om?

Stoppen met roken

Vanaf 1 januari zijn inpandige rookruimtes verboden, het is dus belangrijk om nu al te gaan bepalen hoe om te gaan met de rokende medewerkers. Ons land telt nog steeds 3 miljoen rokers. Een rokende medewerker kost een bedrijf ongeveer 5000 euro per jaar. De overheid stimuleert het stoppen met roken door vanaf januari “hulp” te vergoeden in de verplichte basisverzekering tegen ziektekosten.

Bedrijf mag zelf beleid bepalen

In tegenstelling tot wat de wet bepaald mag een werkgever zelf een beleid maken met betrekking tot het roken van medewerker. Voor veel bedrijven zal een compleet rookverbod te ver of te snel gaan. Elke werkgever heeft het recht om zelf een beleid te bepalen. Blijft het bij het verplicht opheffen van de inpandige rookruimte of biedt dit nu juist de kans om (deels) over te gaan op een rookvrije werkomgeving?

Communicatie belangrijk

Om de te nemen stappen kenbaar te maken aan de medewerkers is goede communicatie cruciaal, zowel intern als extern. Praat bijvoorbeeld niet over een rookverbod maar leg de nadruk op “rookvrij werken”. Richt je in de communicatie ook op goed werkgeverschap door het creëren van een gezonde werkomgeving. Zorg daarnaast dat alle medewerkers, klanten, bezoekers etc. op de hoogte zijn van het nieuwe beleid.