Dit wetsvoorstel verstevigt het recht van de werknemer om zelf zijn eigen werkplek te kiezen.
De belangrijkste regel in het nieuwe wetsvoorstel: als een werknemer een verzoek doet tot aanpassing van de werkplek kan de werkgever dit alleen maar afwijzen als er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.
Doeltreffend toezicht houden
Wat is voldoende toezicht? Moet een werkgever voortdurend een werknemer in de gaten houden? De Inspectie SZW (van 01-01-2022 de Nederlands Arbeidsinspectie) spreekt over voldoende toezicht als het doeltreffend is, dusdanig dat medewerkers de instructies naleven. Jurisprudentie laat zien dat het toezicht adequaat moet zijn. Bijvoorbeeld dat de leidinggevende mensen op de werkvloer moet aanspreken op onjuist, onveilig en ongezond gedrag.
Scherpe regels ontbreken
Dat zegt nog steeds heel weinig. Want wanneer moet je zorgen voor toezicht, hoe lang en op welke manier? Voor sommige doelgroepen, zoals jongeren, en bepaalde apparatuur, zoals elektrische installaties, omschrijft het Arbobesluit en in de NEN-normen het toezicht iets specifieker. Maar over het algemeen ontbreken scherpe regels.
De RI&E achter de voordeur
Als organisatie is het je plicht om via de RI&E na te gaan welke risico’s in de organisatie extra aandacht en toezicht behoeven. Je moet voor toezicht op de werkvloer een frequentie bepalen die jij afdoende acht. Maar hoe kan dat thuis? Ook met thuiswerken kan er van alles misgaan. Mag de werkgever dan achter de voordeur kijken, voorbij de privacy? De werkgever heeft een zorgplicht, dus hij moet wel weten of je thuis verantwoord kan werken. De werknemer moet daarom wel een vorm van controle toestaan als hij/zij thuis wil werken. Het fysiek langskomen van de werkgever om de werkplek te controleren mag i.v.m. je privacy (het huisrecht) alleen als dit echt noodzakelijk is.
Bron: www.arbo-online.nl