Misschien is het tijd voor een betere werkhouding. Een goede werkplek helpt daarbij.

Wat verstaan we precies onder werkhouding?

Natuurlijk, de houding die we aannemen tijdens ons werk. Maar dat is nooit 1 houding. Want iedereen neemt tijdens het werk gedurende de dag verschillende houdingen aan. We zitten, staan, bukken en lopen tenslotte. Bij de beoordeling van al die verschillende houdingen is het van belang of iemand voortdurend in beweging is of langdurig dezelfde houding aanneemt. Het zal je niet verbazen: bewegen is altijd beter. Zelfs bewegen met een slechte houding is beter dan langdurig stilstaan in een goede positie.

Slechte werkhouding bezorgt lichaam veel narigheid

Wie langdurig een slechte houding aanneemt tijdens het werk, doet zijn lichaam heel wat narigheid aan. Want een slechte werkhouding zorgt voor een verkeerde belasting van gewrichten en spieren. Het kan zelfs de longinhoud tot wel 30% verminderen. En daar houdt het niet mee op. Door een slechte houding loop je ook nog eens kans om last te krijgen van spanningshoofdpijn en een zere nek, rug en schouders. Een slechte houding wordt bovendien in verband gebracht met een grotere kans op ongelukken. En dan hebben we het nog niet eens over de grotere kans die je loopt op hart- en vaatziekten en diabetes als je te lang achter elkaar zit.

Goede inrichting van de werkplek

Een goede, ruime inrichting van de werkplek is een eerste vereiste om klachten te voorkomen aan het houdings- en bewegingsapparaat. Dat geldt zeker voor mensen die vaak en lang achter een beeldscherm werken. Door een goede instelling van stoel en beeldscherm werken je in een ergonomisch verantwoorde werkhouding. Een goed ingerichte werkplek helpt bij het fit blijven houden van het lijf. Belangrijk, want dat lijf moet nog een tijdje mee.

Ergonomische inrichting werkplekken

In artikel 5.4 van het Arbobesluit is meer informatie te vinden over de ergonomische inrichting van werkplekken. In dit artikel staat: Tenzij dit redelijkerwijs niet kan worden gevergd worden werkplekken ingericht volgens de ergonomische beginselen. Dit betekent dat gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken zo ontworpen moeten zijn dat ze de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen bevorderen.

Slechte werkhouding? Zo zit je wel goed

Wat is dan wel een goede werkhouding? Zorg ervoor dat je recht achter een beeldscherm zit, zodat ook je nek recht is. Het is niet goed als je nek voortdurend in een gedraaide stand staat. Je knieën hebben een rechte hoek en je voeten staan plat op de grond. Het beeldscherm moet op ooghoogte staan, zodat je niet telkens voorover hoeft te buigen. En vergeet dus vooral niet om tussendoor voldoende te bewegen en pauzes te nemen.

Bron: www.arbo-online.nl