Cijfers laten een stijging van het aantal schadeclaims voor woningbranden zien.
Dat er aan thuiswerken naast de vele voordelen ook nadelen kleven, is al vaak beschreven. Maar dat het thuiswerken ook tot meer woningbranden leidt, is nieuw. Het aantal claims voor woningbranden is voor het eerst in jaren weer gestegen. De reden dat het aantal claims toenam heeft vermoedelijk te maken met het feit dat in de coronacrisis meer mensen vanuit huis werkten en daar schade veroorzaakten.
Voor miljoenen werknemers is de laatste tijd de werkplek feitelijk verplaatst naar de privé-situatie. De aansprakelijkheid van de werkgever voor gezondheidsschade van de werknemer, maar ook schade aan zijn eigendommen, beperkt zich dus niet meer tot het ‘lokaal’ waar de werkzaamheden worden verricht. Hoe verhoudt zich dat tot de invulling van de zorgplicht van de werkgever? Welke verantwoordelijkheid heeft de werknemer in dit verband? Moet de werkgever ook betalen als zijn spullen zijn beschadigd?
Uit de zorgplicht van de werkgever zoals in artikel 7:658 BW beschreven, vloeit voort dat hij maatregelen moet nemen die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat zijn werknemer schade lijdt. Maar geldt dat ook als de opgedragen werkzaamheden thuis moeten worden verricht? De werkgever heeft immers geen enkele zeggenschap in de privé-situatie. Zoals altijd maken ook hier de omstandigheden het geval.
Wie is schadeplichtig?
Het komt regelmatig voor dat spullen van de werkgever in de thuisomgeving worden beschadigd. De vraag is dan wie deze schade moet vergoeden. Wie is ‘schadeplichtig ’zoals de wet dit omschrijft. De wet en rechtspraak zijn hier vrij duidelijk over. Alleen bij opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer komt de schadeplicht van de werkgever te vervallen. Eigenlijk doet zich dat in de praktijk nauwelijks voor. Opzettelijk, of willens en wetens, de spullen van je baas beschadigen door brand te stichten is wel een heel extreme handelwijze om de onvrede aan je werkgever te laten blijken. De uitgangsituatie is dan ook dat de schade aan de spullen van de baas door hem moet worden vergoed.
Schade aan je eigen spullen
Schade aan de eigen spullen kan natuurlijk niet worden verhaald op de werkgever, maar wel op de inboedelverzekeraar. Je doet er dan wel verstandig aan de verzekeraar te informeren over de te verzekeren spullen en of deze dus onder de dekkingsvoorwaarden vallen.
Verplichting rookmelder
Vanaf 1 juli volgend jaar is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Brandweer Nederland denkt dat die verplichting kan helpen om branden in een vroeg stadium te ontdekken. Maar dit betekent volgens de organisatie wel dat rookmelders moeten werken en op de goede plaats moeten hangen. Daar zou nog lang niet overal sprake van zijn.
Bron: www.arbo-online.nl