Bovendien werken steeds meer werknemers hybride. Wat zijn daarvan de gevolgen voor de zorgplicht van de werkgever? Is de werkgever ook aansprakelijk voor een ongeval tijdens thuiswerken?
Door Corona is thuiswerken een normale manier van werken geworden. Hoe zit het met de zorgplicht van de werkgever bij thuiswerken?
Zorgplicht van de werkgever bij thuiswerken
Voor miljoenen werknemers is onlangs de werkplek feitelijk verplaatst naar de privé-situatie. De aansprakelijkheid van de werkgever voor gezondheidsschade van de werknemer, maar ook schade aan zijn eigendommen, beperkt zich dus niet meer tot het ‘lokaal’ waar de werkzaamheden worden verricht. Hoe verhoudt zich dat tot de invulling van de zorgplicht van de werkgever? Is de werkgever ook aansprakelijk voor een ongeval tijdens thuiswerken ontstaan met letsel als gevolg? Welke verantwoordelijkheid heeft de werknemer in dit verband? Moet de werkgever ook betalen als zijn spullen zijn beschadigd? Hieronder enkele voor de praktijk bruikbare aandachtspunten.
Aansprakelijkheid afhankelijk van gemaakte afspraken
De rode draad in (de beperkte) relevante rechtspraak leidt tot de conclusie dat aansprakelijkheid afhankelijk is van de gemaakte afspraken over de invulling van de werkzaamheden. Als duidelijkheid bestaat over de te verrichte werkzaamheden en de te gebruiken hulpmiddelen, dan dient de werkgever ook hier in te staan voor een veilige en gezonde werkomgeving.
Het is dus verstandig de gemaakte afspraken over de werkzaamheden en het gebruik van hulpmiddelen duidelijk vast te leggen. Dit brengt dan ook met zich mee dat de werkgever meer zeggenschap heeft over de wijze waarop de werkzaamheden moeten worden uitgeoefend. En meer zeggenschap betekent gelijktijdig meer verantwoordelijkheid voor de werkgever, als zich onverhoopt een arbeidsongeval thuis voordoet.
Daarnaast moet vaststaan dat de gezondheidsschade tijdens de werkzaamheden is ontstaan en hier ook direct verband mee houdt.
Aansprakelijkheid bedrijfsongeval thuis
Door het (nieuwe) thuiswerken verandert de reikwijdte van de aansprakelijkheid van de werkgever. De werklocatie blijft niet meer beperkt tot de bedrijfsvestiging waar de werkzaamheden gewoonlijk worden verricht. De zorgplicht van de werkgever ziet dus ook op de thuissituatie. Mits hier tussen werkgever en werknemer expliciet afspraken over zijn gemaakt. Ontwikkelingen in de rechtspraak zullen moeten uitwijzen of het huidige juridische kader voldoende waarborgen biedt om met deze nieuwe situatie om te gaan.
Bron: www.arbo-online.nl