Het is dan ook van belang dat het voorkomen en leren van het ontstaan van een ongeval een hoge prioriteit moet krijgen. Dit niet alleen volgens de wettelijke bepalingen, maar zeker ook om letsel, leed en hoge kosten te voorkomen.

Wat is een arbeidsongeval?

Een arbeidsongeval is een gebeurtenis/ongeval op het werk of in werktijd die leidt tot schade aan de gezondheid. Het kan gaan om een ongeval in een bedrijf, in een instelling, op een (bouw)locatie of bij het werken aan de weg. Ongevallen die plaatsvinden op de openbare weg kunnen dus ook onder de definities van bedrijfsongeval en arbeidsongeval vallen. In de regel is er echter géén sprake van een bedrijfsongeval als het letsel ontstaat tijdens het naar of van het werk rijden (woon-werkverkeer).

Meldingsplicht arbeidsongevallen

Ernstige arbeidsongevallen moeten volgens de Arbowet direct aan de Inspectie SZW gemeld worden. De Inspectie SZW registreert alle belangrijke informatie en bepaalt op basis daarvan of er een ongevallenonderzoek plaatsvindt.

Over het algemeen is er sprake van een ernstig ongeval als het slachtoffer opgenomen wordt in het ziekenhuis, wanneer er sprake is van blijvend letsel of als het slachtoffer overleden is aan de gevolgen.

Ongevallenonderzoek

De Inspectie SZW stelt een ongevallenonderzoek in wanneer er sprake is van:

• een – vermoeden van een – meldingsplichtig arbeidsongeval;

• het vermoeden dat het ongeval het gevolg is van een overtreding van de wettelijke voorschriften.

Het ongevallenonderzoek moet duidelijkheid verschaffen over de toedracht, de oorzaak en mogelijke overtredingen van wettelijke bepalingen. Dit kan ertoe leiden dat er ook een schuldige aangewezen wordt. Vrijwel altijd is dit de werkgever, maar ook de werknemers kunnen strafrechtelijk vervolgd worden. In ieder geval zal de werkgever maatregelen moeten treffen om de gevaarlijke situatie op te heffen of voor een betere beveiliging moeten zorgen.

Een ongevallenonderzoek vindt zo snel mogelijk na de melding plaats. De Inspectie SZW vraagt altijd de ongevalssituatie zo veel mogelijk in tact te laten, zodat de inspecteur zich een goed beeld kan vormen over de gebeurtenissen. Hij zal ook betrokkenen en getuigen horen.

De werkgever en de werknemers zijn verplicht volledig mee te werken aan het onderzoek en alle gewenste informatie te geven. De Inspectie SZW streeft ernaar het onderzoek binnen twaalf weken af te ronden.