Dat blijkt uit de Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars. Vorig jaar waren zulke batterijen de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van het totale aantal woningbranden, het jaar ervoor was dit nog 3 procent.

Volgens Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond, heeft dit te maken met de toename van onder meer het aantal elektrische fietsen en scooters.

Tegelijk lijkt het totale aantal woningbranden af te nemen. Uit het onderzoek blijkt dat verzekeraars in 2023 in totaal ruim 52.000 claims binnenkregen over woningbranden, een jaar ervoor waren dit er ruim 54.000.

Veilig laden

Dit jaar staan de Nationale Brandpreventieweken, een periode waarin de brandweer extra aandacht vraag voor brandveiligheid, in het teken van het veilig opladen van elektrische fietsen en scooters. Ook verzekeraars en de Nederlandse Brandwonden Stichting doen hieraan mee.

Veel mensen weten niet wat ze moeten doen als een batterij vlam vat, aldus de betrokken organisaties. "Onjuist handelen, zoals zelf blussen met water, leidt tot levensgevaarlijk situaties", zegt Rob Baardse, directeur Nederlandse Brandwonden Stichting.

Volgens de brandweer kunnen mensen bij een in brand gevlogen batterij het beste naar buiten gaan en 112 bellen. "Er zitten gevaarlijke stoffen in en de meeste burgers hebben niet de juiste middelen om zo'n ding naar buiten te brengen. Als het nodig is om zo'n accu te blussen, ben je eigenlijk al te laat en moet je ons hebben."

Verzekering afsluiten

Het Verbond wijst ook op het belang van het voorkomen van batterijbranden. Zoals het goed onderhouden van de accu, het gebruiken van erkende laders en een rookmelder ophangen in de ruimte waar een accu wordt opgeladen.

Ook raadt het Verbond mensen aan om een verzekering af te sluiten wanneer ze een e-bike of e-scooter in huis halen. Mensen kunnen bij een brand voor een schadevergoeding vaak terecht bij de verzekeraar.

Bronnen: NOS en Verbond van Verzekeraars