Sinds 2014 is het aantal werkgevers met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) gestegen van 46% naar 64%. Werkgevers die een RI&E uitvoeren, nemen twee keer zo vaak maatregelen om arbeidsrisico’s aan te pakken en te verminderen.

De WEA 2024 toont aan dat fysieke belastinggevaarlijke stoffen en psychosociale arbeidsbelasting (PSA) de meest voorkomende arbeidsrisico’s zijn. Werkgevers met een RI&E pakken arbeidsrisico’s actiever aan. Van de bedrijven met een RI&E heeft 78% een plan van aanpak opgesteld.

Aandacht voor psychosociale arbeidsbelasting

Een van de belangrijkste risico’s die werkgevers noemen is PSA. Daaronder vallen werkdruk, ongewenst gedrag en discriminatie. Ongeveer de helft van de werkgevers zet in op het bevorderen van een open cultuur (54%) en het geven van meer ruimte om eigen werkzaamheden te organiseren (52%). Maatregelen tegen PSA kunnen bijdragen aan een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit.

Arbo-maatregelen en verzuim

Bedrijven die na hun RI&E een plan van aanpak hebben opgesteld, nemen gericht actie om arbeidsrisico’s structureel aan te pakken. Zij nemen bijvoorbeeld maatregelen om de werkdruk te verlagen, ergonomische werkplekken te creëren of medewerkers voor te lichten over gezonde werkgewoonten.

Bron: www.arboportaal.nl