De gevolgen kunnen pijnlijk én langdurig zijn. Dwing jezelf om bewust te tillen, dat is alleszins de moeite waard.
Een loodgieter was bezig een radiator te installeren. Terwijl zijn collega klaar zat om bij te springen, tilde de loodgieter de radiator op, maar hij liet deze meteen uit zijn handen vallen. De radiator bleek veel te zwaar om door één persoon getild te worden en kwam op de hand van de collega terecht. Hoewel deze veiligheidshandschoenen droeg, raakten vier van zijn vingers tot op het bot verwond. Geen handschoen is immers tegen het gewicht van een vallende radiator bestand.
Een inschattingsfout was de oorzaak van dit pijnlijke ongeval. Wanneer de beide werknemers vooraf goed hadden gecontroleerd hoe zwaar de radiator was, hadden zij de klus met zijn tweeën gemakkelijk en zonder verwondingen kunnen klaren.
Het optillen en dragen van voorwerpen hoort tot de dagelijkse routine van veel werknemers. Toch is het gevaarlijker dan het lijkt, want als je bij het verrichten van tilwerkzaamheden niet de juiste houding aanneemt, is de kans op rugklachten of spierverrekking groot.
Rug en ledematen worden het minst belast wanneer het te tillen voorwerp zich boven de romp bevindt, op het hoofd of de schouders, zodat de rug recht kan blijven. Maar meestal is dat onmogelijk en zul je het gewicht vóór je lichaam moeten tillen. Hierdoor krijgen je spieren grote krachten te verwerken. Het is daarom van groot belang dat je probeert op de werkvloer zo min mogelijk eigenhandig te tillen.
Dat kan op verschillende manieren:
• Til en draag nooit zelf wanneer mechanische en andere hulpmiddelen voorhanden zijn. Vorkheftrucks, hefbomen, takelapparatuur of steekkarren, je werkgever heeft ze niet voor niets aangeschaft. Het is in het belang van je eigen gezondheid dat je er gebruik van maakt.
• Verdeel de te tillen voorwerpen bij voorkeur over meerdere personen en til grotere hoeveelheden samen met je collega’s.
• Organiseer je werkzaamheden zo dat je vaak van houding kunt wisselen. Voorkom al te gehaast werken. Wanneer je veel voorwerpen achter elkaar moet tillen, neem dan regelmatig korte pauzes.
Houd het voorwerp dat je gaat tillen, zo klein en zo licht mogelijk. Verdeel grote hoeveelheden zo mogelijk in kleinere delen. Het is beter om enkele keren een lichter voorwerp te tillen dan een (te) groot gewicht in één keer. Het voorwerp dat je optilt mag voor een goede balans niet groter zijn dan 75 centimeter. Welk gewicht je maximaal veilig kunt tillen, hangt af van je leeftijd en je bouw. Ook maakt het verschil hoe goed je bent getraind. Een algemene regel is dus moeilijk te geven.
Toch bestaat er wel een aantal algemene richtlijnen voor veilig tillen:
• Controleer vooraf of je een goede greep op het te tillen voorwerp hebt. Pas op dat het bijvoorbeeld niet te glad, te scherp of te heet is: dat voorkomt wegglippen en onverwachte en onnatuurlijke bewegingen.
• Gebruik beide handen tijdens het tillen en houdt het voorwerp recht voor je lichaam.
• Til nooit zittend, omdat dit een onnatuurlijke belasting geeft. Ga dus altijd staan.
• Neem de tijd om naar de prettigste houding te zoeken voordat je gaat tillen en til rustig, met regelmatige bewegingen. Wanneer je door je knieën gaat om het voorwerp van de grond op te tillen, zorg er dan altijd voor dat je rug recht blijft. Zet je voeten daarbij iets uit elkaar in een spreidstand van ongeveer 45 graden.
• Wanneer je het voorwerp moet verplaatsen, begin dan pas met lopen zodra je helemaal overeind bent gekomen en rechtop staat.
• Beperk zo mogelijk de afstand die je al tillend moet overbruggen. Als dat niet mogelijk is, zet het voorwerp onderweg dan liever even neer in plaats van in één keer door te lopen.
• Controleer vooraf of de werkvloer niet glad of oneffen is. Pas op voor gaten en beweeg rustig en voorzichtig op trappen.
Zoals je ziet zijn deze til-instructies niet ingewikkeld. Als je ze maar nauwkeurig opvolgt, beperk je de kans op overbelasting van je lichaam aanzienlijk.