Maar hoe werkt dat in de praktijk? Dit zijn de afspraken over PBM die je in de praktijk moet maken.

Bij veel werkzaamheden kan het dragen van één of meer PBM noodzakelijk zijn. De keuze van PBM en de manier waarop ze moeten worden gebruikt, worden bepaald met de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

PBM mogen pas worden gebruikt als de risico's niet op een andere manier kunnen worden bestreden. Eventueel als aanvulling op, of in combinatie met, andere maatregelen. Daarmee zijn PBM dus altijd het sluitstuk bij het nemen van maatregelen. Het moet ook gezien worden als een tijdelijke maatregel en regelmatig worden geëvalueerd.

Beoordelen of PBM beschermen en geen extra risico's opleveren

Een werkgever is verplicht om te beoordelen of de in te zetten PBM geschikt zijn voor de risico's waartegen deze bescherming moet gaan bieden. Deze beoordeling moet de volgende punten moet bevatten:

  • Een inventarisatie en evaluatie van de risico's waartegen de middelen moeten beschermen
  • Een beschrijving van de eigenschappen die de middelen moeten bezitten om bescherming te bieden
  • Aandacht voor de extra risico's die door het gebruik van de middelen kunnen ontstaan

Het beschermingsmiddel zelf mag geen extra risico vormen of het risico vergroten. PBM mogen geen extra hinder, irritatie of gezondheidsrisico veroorzaken. Daarnaast moet de keuze van de PBM zo zijn dat deze aangepast kunnen worden aan de werkomstandigheden en de individuele eigenschappen van de gebruiker.

Werkgever moet PBM gratis verstrekken

De werkgever moet de persoonlijke beschermingsmiddelen gratis ter beschikking stellen aan werknemers voor werkzaamheden waarbij de risico's niet op een ander manier kunnen worden bestreden. Bij het verstrekken van de PBM is het aan te raden om de gebruiker te laten tekenen voor ontvangst en de toepassing van de PBM te registreren. Hoe ziet het proces van verstrekken van PBM eruit?

  • Verstrekking van PBM vindt meestal plaats op afdelingsniveau of via een centraal magazijn
  • De werknemer moet de PBM in originele verpakking ontvangen
  • PBM moeten zonder kosten voor de werknemer beschikbaar zijn
  • Geef bij het uitreiken van PBM ook de gebruiksaanwijzing erbij

Duidelijke afspraken maken over PBM

In een organisatie moeten er duidelijke afspraken zijn over PBM. Het is van belang om deze afspraken vast te leggen. Denk hierbij aan afspraken over de aanschaf, het onderhoud, reiniging, vervanging en over waar en wanneer PBM gebruikt moeten worden. Ook moet het sanctiebeleid duidelijk zijn.

Daarnaast moet de werkgever zorgen voor de nodige voorlichting en instructie over het juiste gebruik en onderhoud van de PBM. Het is nodig om de voorlichting en instructie regelmatig te herhalen en te controleren op de toepassing ervan. Dat kan bijvoorbeeld worden opgenomen in een zorgsysteem.

Werknemer heeft ook plichten

Ook de werknemer heeft natuurlijk plichten. Zo moet de werknemer de PBM gebruiken en onderhouden volgens de instructies. Uiteraard moet de werknemer PBM ook opbergen zoals in de instructies staat. En de werknemer moet noodzakelijke vervangingen uitvoeren en onveilige situaties melden.

Regels voor fabrikanten van PBM

In Europa zijn afspraken gemaakt over de minimale eisen waaraan de PBM minimaal moeten voldoen om verkocht te mogen worden in Europa. De fabrikant moet ervoor zorgen dat de PBM voldoen aan deze eisen. Deze eisen voor PBM staan in de PBM-Verordening: 2016/425.

Hiermee voldoen de PBM aan de minimale essentiële eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Voor de meeste PBM zijn deze essentiële eisen uitgewerkt tot geharmoniseerde EN-normen. Deze geven meer informatie over de specifieke technische eisen, prestaties en het beschermingsniveau van het betreffende beschermingsmiddel.

Ook moet de fabrikant vaststellen in welke categorie (categorie 1, 2 of 3) het beschermingsmiddel valt:

  • Categorie 1: Bescherming tegen minimale risico's
  • Categorie 2: Bescherming tegen middelzware risico's
  • Categorie 3: Bescherming tegen onomkeerbare of dodelijke risico's (zeer ernstige risico's)

Inkoopbeleid voor de juiste keuze en draagvlak

Veel bedrijven hebben een inkoopprocedure. Een handig hulpmiddel hierbij is een inkoopspecificatie voor PBM. Daarin staat aan welke basisvoorwaarden de PBM moeten voldoen. Het is belangrijk om hierbij een (interne) deskundige te betrekken. Dat helpt bij het maken van de juiste keuze. Bovendien creëert het draagvlak.

Bron: www.arbo-online.nl