Dat vraagt om beleid om de risico's van hitte op de werkplek te beperken. Bestaande maatregelen in met name Arbocatalogi schieten tekort. Er ligt dus een taak voor Arbodeskundigen om hittebeleid deskundig vorm te geven.

De wereld wordt steeds warmer – Nederland niet uitgezonderd. Nu al is het aantal hittegolven sterk toegenomen. Volgens diverse scenario’s van het KNMI zal het aantal perioden met extreme temperaturen de komende jaren nog fors stijgen. De verwachting in alle klimaatscenario’s is dat het aantal Nederlanders dat voortijdig overlijdt door hitte de komende decennia flink toeneemt.

Werknemers beschermen tegen hittestress op werk

Deels komt dit door vergrijzing. Maar ook Nederlanders in de werkzame leeftijd zullen steeds vaker ten prooi vallen aan extreme hitte. Dit treft vooral werknemers met een kwetsbare gezondheid, bijvoorbeeld met hartklachten, overgewicht of diabetes.

Meer in het algemeen is het van belang om alle werknemers te beschermen. Hitte op het werk hangt namelijk samen met een grotere kans op arbeidsongevallen. Maar het kan ook leiden tot onder meer hitte-shock, hitteberoerte of hartfalen (zie de literatuurlijst onderaan dit artikel). Los van de gezondheidsrisico’s leidt werken in hitte tot productiviteitsverlies.

Het is dan ook in ieders belang om maatregelen te treffen tegen hittestress op het werk – en dan niet alleen hitte die wordt veroorzaakt door het werk zelf (bijvoorbeeld ovens of industriële processen), maar evenzeer voor klimaatgerelateerde hitte.

Arbowetgeving – zorgplicht van de werkgever

De werkgever heeft – alleen al op grond van de Arbeidsomstandighedenwet – een zorgplicht om te voorkomen dat werknemers schade oplopen door hitte op het werk. De werkgever dient de risico’s van hitte in kaart te brengen, als onderdeel van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Daarnaast moet hij beschermende maatregelen treffen volgens de arbeidshygiënische strategie.

PBM bij mogelijk ongezonde temperaturen

Bij mogelijk ongezonde temperaturen hoort de werkgever maatregelen te treffen:

"Indien door de temperatuur op de arbeidsplaats of door ongunstige weersomstandigheden toch schade aan de gezondheid van de werknemers kan ontstaan, worden persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking gesteld. Indien de ter beschikking gestelde persoonlijke beschermingsmiddelen schade aan de gezondheid niet kunnen voorkomen, wordt de duur van de arbeid in een zodanige mate beperkt of wordt de arbeid met een zodanige frequentie afgewisseld door een tijdelijk verblijf op een plaats waar een temperatuur heerst als bedoeld in het eerste lid, zodat geen schade aan de gezondheid ontstaat."

Het blijft hier echter onduidelijk aan welke eisen de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) dan moeten voldoen. En ook wat een adequate beperking is van de duur van de blootstelling. Of wat de gepaste frequentie van de werkonderbreking zou moeten zijn.

Arbocatalogi: invulling bepalingen in de praktijk

Hoe de algemene bepalingen in de praktijk ingevuld moeten worden, is volgens de wetgever de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. De afspraken tussen werkgevers en werknemersvertegenwoordigers kunnen worden opgenomen in zogeheten Arbocatalogi. De Arbeidsinspectie kijkt in haar toezicht dan of de werkgever zich aan de afspraken in die Arbocatalogus houdt (mits die afspraken niet in strijd zijn met de wet).

Bron: www.arbo-online.nl